Gezondheid - Webstein Internetartikelen

De poelier sterft uit

gevogelte

Het wordt voor poeliers steeds moeilijker om in West-Europa nog een zaak te houden. Er zijn twee hoofdpunten die de oorzaak vormen van de achteruitgang van het aantal poeliers: een strengere wetgeving en een grotere concurrentie.

Strengere wetgeving

Door de steeds maar strenger wordende (hygiƫne)regels mag een poelier geen fazant of kip meer plukken. En ook het totaal uitbenen van een wild zwijn of een hert is verboden.

De wetgeving heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat het werk van de poelier sterk is veranderd en dat het einde van die verandering nog niet in zicht is. En verandering van ambacht betekent verdwijning van het oorspronkelijke werk. De strenge regels dragen dus bij aan het uitsterven van de poelier.

Opkomst van supermarkten

In de miljoenen supermarkten vindt men gevogelte in overvloed. Ook een stuk wild hebben de meeste supermarkten wel in huis. Bijna het hele jaar door zorgen de grootste supermarktketens ervoor dat er ree, struisvogel en wildzwijn panklaar (met eventueel een bijpassende saus) in de schappen klaarliggen.

En dat spreekt de consument erg aan: gerechten die gemakkelijk en snel te maken zijn. Steeds minder mensen maken nog een hele kalkoen of een traditionele hazenpeper klaar. Dat doen alleen echte liefhebbers of heel goede koks nog. De poelier heeft dus last van een grote terugloop van zijn klandizie en hierdoor vermindert zijn overlevingskans.

Overlevingskans van de Poelier

Poeliers hebben het dus ontzettend zwaar door de strenge regels en de toenemende concurrentie van met name supermarkten. Daarom zie je dat veel poeliers moderniseren. Dat houdt in dat zij zich niet alleen meer op de gewone consument richten.

Zij leveren dan ook aan de horeca, de detailhandel en de groothandel. Het vlees dat dus bij de groothandel of in de supermarkt ligt, is geleverd door poeliers. En ook restaurants krijgen hun stukken wild en gevogelte in panklare stukken aangeleverd.

Maar is het ambacht dan niet sterk veranderd? Dat is het ook: de traditionele poelier, bij wie je een stuk vers geplukte kip haalt of een verse hertenbiefstuk, verdwijnt langzaam. En wie niet moderniseert, heeft een grote kans dat hij op een gegeven moment nog zo weinig liefhebbers over de vloer krijgt, dat hij zijn zaak moet sluiten. De ouderwetse poelier sterft uit. Daarom lijkt de moderne poelier steeds meer op een traiteur.